Stap 4: Curriculum Vitae

Nadat je je hebt voorbereid ben je klaar om je CV en je sollicitatiebrief te schrijven. Een CV (staat voor curriculum vitea en betekent letterlijk levensloop) vertelt meer over wie je bent, wat je kunt en welke werkervaring je hebt. In een sollicitatiebrief kun je toelichten waarom je geïnteresseerd bent in een bepaalde functie of klus. Een belangrijk onderdeel van een sollicitatiebrief is je motivatie voor de baan waarop je solliciteert of, in het geval van een open sollicitatie, je motivatie voor het bedrijf waar je solliciteert.

Onderscheidend Curriculum Vitae

Ondanks het feit dat Curriculum Vitae levensloop betekent is het niet de bedoeling om je hele persoonlijke en werkzame leven samen te vatten. Het is je belangrijkste marketingdocument waarmee je je kunt onderscheiden van anderen. Op basis hiervan gaan potentiële werkgevers, intermediairs of opdrachtgevers immers beoordelen of je voor een gesprek wordt uitgenodigd. Een CV is een document waarin je jezelf van je beste kant laat zien en waarin je je unieke talenten, vaardigheden, drijfveren en kwaliteiten beschrijft.

Traditioneel Curriculum Vitae is passé

Een onderscheidend CV is geen traditioneel document zoals de meeste mensen die kennen. Een traditioneel CV heeft een uniforme inhoud en saaie lay-out, geprint met een standaard lettertype in standaard lettergrootte op 80 gram wit papier. Deze zorgen er in ieder geval niet voor dat je jezelf van anderen onderscheidt. Simpelweg omdat zowel de inhoud als de lay-out jouw unieke talenten niet benadrukken maar juist afzwakken.

Sollicitatiebrief

Naast een CV zijn een sollicitatiebrief en een motivatie vaak vereist om te solliciteren. De functie van je sollicitatiebrief is om je Curriculum Vitae toe te lichten en je motivatie voor de functie of de klus te verwoorden. Een goede manier om je ook in een sollicitatiebrief te onderscheiden van anderen is om vooral aandacht te besteden aan een goede motivatie.

Partners