Stap 6: Het sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Je bent hiermee al verder gekomen dan de 98% van de mensen die ook gesolliciteerd hebben op deze functie of bij dit bedrijf. Nu is het van belang om ook de laatste stap te zetten en de baan binnen te halen. Het doel van het sollicitatiegesprek is enerzijds om jezelf te verkopen en anderzijds voor jou om te bepalen of je de functie echt wilt hebben. Om een goed gesprek te kunnen voeren kun je aantal voorbereidingen treffen.

Voorbereiding van het sollicitatiegesprek

Neem voor het sollicitatiegesprek in ieder geval nog een keer de vacature en je CV en sollicitatiebrief grondig door. Hiernaast is het verstandig om je goed te verdiepen in de organisatie waar je gaat solliciteren. Bestudeer de organisatiestructuur, de doelstellingen, de missie, de cultuur en probeer wat kengetallen over de organisatie en de sector te verzamelen. Probeer ook altijd te achterhalen wat de functies zijn van de mensen uit de sollicitatiecommissie en op welke afdeling ze werkzaam zijn. Verder is het van belang om de informatie die jij over de organisatie en de functie wilt hebben op een rijtje te zetten. En uiteraard is het verstandig om alvast wat vragen te verzinnen die men waarschijnlijk aan je gaat stellen en de bijbehorende antwoorden die je gaat geven.

De vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Het loont om de vragen die in veel sollicitatiegesprekken gesteld worden te oefenen voordat je op gesprek gaat. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kom je zelfverzekerd over. Er zijn veel verschillende soorten vragen. Vragen die over jouw inzicht en visie over bepaalde zaken gaan. Er zijn vragen die als bedoeling hebben om je te verassen en om te kijken hoe je daarmee omgaat. Er zijn vragen die over je beoordeling gaan om te kijken of je een afweging kunt maken of een evenwichtige beoordeling. Tenslotte zijn er ook onbehoorlijke vragen over godsdienst of levensovertuiging.

Waar gaat het sollicitatiegesprek over?

Volgens veel werkgevers is persoonlijkheid in alle opzichten het belangrijkste aspect van je presentatie. Tegelijk is persoonlijkheid niet iets dat je snel kunt veranderen. Door de manier waarop je jezelf presenteert kun je wel proberen een positief beeld van jezelf te geven: ‘wees de beste versie van jezelf’. Een sollicitatiegesprek is dan ook niet het goede moment om in te gaan op je slechte eigenschappen, maar juist op je goede eigenschappen. Daarnaast wil elke werkgever sociaal vaardige medewerkers in dienst. Jij zal een indruk achterlaten van jouw sociale vaardigheden in het sollicitatiegesprek. Deze indruk bestaat uit goede omgangsvormen, etiquette en interesse in je gesprekspartners.

Tenslotte is noodzakelijk om na te denken over je uiterlijk en kleding. Hierbij is het van belang om er verzorgd uit te zien en kleding te kiezen die bij de organisatie past. Daarnaast is het van belang om kleding te kiezen die jouw zelfvertrouwen vergroot. Een gouden regel hierbij is dat je zelden wordt afgewezen omdat je te netjes gekleed bent.

Partners