Solliciteer

Door de lockdown lukte het sportwinkels de afgelopen maanden nauwelijks hun wintersportspullen te verkopen. Daardoor zitten ze nu met zo’n 160 miljoen euro aan onverkochte ski’s, skischoenen, -kleding en -helmen, zegt branchevereniging INretail tegen NU.nl.

Nederlanders konden door de coronacrisis niet of nauwelijks op wintersport. Dat had uiteraard grote gevolgen voor verkopers van wintersportartikelen. “Die producten zijn al in januari 2020 besteld, toen corona nog geen rol speelde. Winkeliers zijn daarom verplicht om ze af te nemen”, zegt een woordvoerder.

De intrede van Koning Winter in Nederland bracht twee weken geleden enig soelaas. Ongeveer vijf procent van de winterspullen is alsnog verkocht. “Dan moet je denken aan mutsen, handschoenen, kinderskibroeken en schaatsen. Maar het overgrote deel staat nog steeds in het magazijn.”

Ook de wintersportleveranciers zitten met dit probleem. Veel retailers nemen hun orders in verschillende delen af gedurende het seizoen, vanaf november is er geen order meer verstuurd waardoor ook bij de wintersportleveranciers de voorraad blijft opgestapeld. 

De wintersportspullen volgend jaar alsnog verkopen, is volgens INretail makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste zijn er dan weer nieuwe modellen, kleuren en innovaties. Maar nog belangrijker is dat winkeliers de opbrengst van de verkoop gebruiken om nieuwe collecties van te betalen.